Stress

Ett vanligt samtalsämne idag är stress. Alla känner av det. Det ökade tempot i livet, framför allt arbetsklimatet har blivit mycket tuffare men även livet för övrigt. Vi ställer höga krav på oss själva. Varför? Är det för att passa in i mallen? Vi ska ha karriär, väluppfostrade barn, vara snygga och vältränade, tjäna mycket pengar och kunna resa, visa upp ett fint hem och fin bil. Och framför allt ska vi ställa upp överallt och hjälpa till. Vi måste vara med på after work, tacka ja till firmafesten eller middagen hos vännerna och det viktigaste av allt. Vi måste lägga ut detta på sociala medier.

Jag säger inte att det är fel att göra/vara med på allt. Det gäller bara att prioritera så man inte mår dåligt av allt detta för det är tyvärr det många gör. Vi känner alla människor som någon gång mått eller mår dåligt på grund av stress. Många i min bekantskapskrets mår dåligt, många av mina massagekunder pratar om att det känner sig stressade. Jag har själv mått dåligt i omgångar pga stress, haft svårt att sova och väldigt svårt att sortera tankarna. Sorglig fakta är att stress är den största orsaken till sjukskrivningar i Sverige.

stress-2

Så vad ska vi då göra för att klara hantera stressen? Jag är ingen expert på stresshantering eller psykolog som har massa forskning bakom sig och som har koll på hur den mänskliga hjärnan fungerar. Jag vet vad som fungerar för mig och det delar jag gärna med mig av.

Först och främst uppmuntrar jag er alla att börja springa. Det finns ingen bättre medicin mot stress än löpning och detta vet jag att det finns forskning om. Ni kan läsa mer i denna artikel. http://www.runnersworld.se/artiklar/lopning-ar-en-fantastisk-stressmedicin-troligen.htm

Men om jag nu inte har tid och känner mig stressad, hur ska jag då kunna få tid till att springa? tänker du. Så här är det. När pulsen höjs utsöndras antistresshormoner i kroppen vilket gör att du kommer att känna dig lugnare och du kan strukturera dina tankar bättre. Dessutom visar forskning att man har lättare för att koncentrera sig vid regelbunden fysisk aktivitet. (Vilket gör att man rent ut sagt blir förbannad över att de har så lite idrottstimmar i skolan, men det är en annan fråga). Detta gör att du kommer att  bli mer effektiv i alla andra åtaganden. Dessutom finns det massor med andra fördelar med att löpträna. Du kommer ut och får frisk luft, ditt skelett stärks, din lungfunktion blir bättre, du tränar din hjärtmuskel att bättre kunna transportera syre till dina nu starka muskler. Dina humörsvängningar blir lindrigare, ditt blodsocker stabilare och framför allt så stärks ditt immunförsvar.

DSC_0035

Förutom att man mår så bra är det ju dessutom roligt!!! Testa, jag lovar du kommer att gilla det. Men ge det tid. Mirakel sker inte första gången, och inte andra men om du håller i kommer du att älska det.

Ett annat tips mot stress är handarbete. Det finns indikationer på att upprepade rörelser som när du virkar eller stickar har en lugnande effekt på hjärnan. När du tex virkar så krävs koncentration vilket gör att du måste släppa dina stressade tankar. Dessutom kan det ha en meditativ effekt med dessa upprepande rörelser och forskning  visar att när du handarbetar så sänks pulsen och blodtrycket. Allt igenom positivt 🙂 Det gäller ju bara att inte sitta för länge. Långvarigt stillasittande är aldrig bra för hälsan. Vill du ha inspiration på handarbete så kolla i min web-butik där jag bjuder på massor av mönster och inspiration.

garn o materialkit 2

Sist men inte minst vill jag bjuda på denna historia. Jag såg detta som en videosnutt och den fick mig verkligen att tänka efter.

En professor kommer in i en filosofieklass och på katedern sätter han en glasburk. Utan att säga något fyller han glasburken med golfbollar. Därefter frågar han klassen om burken är full.

-Ja, svarar klassen. Då tar han fram småsten och häller i samma burk. Stenarna får plats i mellanrummen mellan golfbollarna. Samma fråga. Är burken full?

-Ja, svarar klassen. Då tar professorn fram sand och häller i samma burk. Är burken full nu?

Jaa, nu är den full, svarar klassen. Då tar professorn fram två öl och häller i burken.

Professorn säger då. Om denna glasburk representerar livet så är golfbollarna det viktigaste vi har och det vi måste ha för vår överlevnad. Dvs, familjen, hälsan, mat, sömn osv.

Småstenen representerar det som är viktigt men inte allra viktigast så som jobb, ett hem, bilen osv.

Sanden representerar allt det andra som vi fyller livet med dvs TV, böcker, Facebook osv.

Om man häller i sanden först i burken finns det inte plats för golfbollarna. Tänk på detta!!

Då frågar en elev vad ölen representerar. Professorn ler och säger att hur stressigt livet än är finns det alltid tid för en öl med bästa vännen 🙂

Glasburk

Så när du nu känner dig stressad. Tänk efter. Är det en golfboll eller ett sandkorn? Går världen under om detta inte blir gjort?

Följ mig gärna på Instagram där jag lägger ut mycket för att inspirera både till löpning och handarbete men även livet för övrigt. Vi har bara ett liv, se till att leva det med ett leende på läpparna 🙂

Många och varma kramar Annelie

 

 

One thought on “Stress

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *