Klimatsmarta tips

Varför ska lilla jag bry mig om klimatet när andra länder spyr ut föroreningar och när en man som Donald Trump sitter vid makten och bryter upp avtal?

Ja, för det första. Om inte vi gör något snart kommer vi att får en temperaturökning i världen som kommer att orsaka en nedåtgående spiral i form av metangas som släpps ut från mark som tidigare alltid var frusen. Våra hav kommer att försuras och mängder med växter och djur kommer att försvinna. Havsnivån kommer att höjas och vi kommer att få mer extremt väder och naturkatastrofer och detta är bara en liten del. Moder natur kommer att hämnas om vi inte sätter fart och försöker rätta till det vi förstört.

Jag vill att mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska få njuta av vår vackra värld och därför vill jag göra vad jag kan för att hjälpa till. Dessutom kan jag inte gnälla på andra om jag inte själv gör något 😉 Tänk också på att det som är bra för klimatet också är bra för din hälsa och dessutom ofta bra även för din plånbok.

På den här sidan kommer jag att lista saker man kan göra för att leva mer klimatsmart. Det är både stort och smått. Jag kommer att fylla på denna listan hela tiden så häng med.

 1. Det självklara första tipset. Använd fötterna istället för bilen. Gå eller cykla till affären, kompisen eller jobbet. Om det inte är möjligt. Kolla vilka möjligheter det finns att åka kollektivt.
 2. Ät mer vegetariskt. Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter som kött, mjölk, ost osv för en femtedel av all utsläpp av växthusgaser. Först ska det odlas spannmål för att göra djurfoder för att grisarna och kossorna ska bli stora och feta. Detta kräver mycket utav jord och vatten. Dessutom används oftast konstgödning som försurar våra vattendrag. Först när djuren vuxit upp slaktas dom och transporteras till vidare till affärerna. Om man väljer ekologiskt kött slipper man i alla fall konstgödningen men det är fortfarande år utav spannmålsodling till djurfoder som krävs. Och nu har jag ändå inte alls gått in på hur djuren behandlas. Det är en annan fråga som man gör att man borde välja vegetariskt alternativ istället för kött.
 3. Handla inte på impuls utan fundera först på vad du faktiskt behöver. Allt som produceras påverkar miljön i olika utsträckningar.
 4. Kör fulla maskiner i disk- och tvättmaskin. Maskinen drar lika mycket el även om du bara kör den halvfull så se till att fylla på.
 5. Stå inte och dra i duschen för länge. Detta får jag jobba med själv. Älskar att stå länge i duschen efter en löprunda men jag försöker att dra ner på detta för att spara på varmvattnet. Men en lång dusch eller ett bad kan då och då vara bra för själen 😉
 6. Släck lamporna. Lamporna behöver inte stå tända i rum man inte vistas i.
 7. Minska matsvinnet. Planera din matvecka och köp inte hem en massa som sedan blir gammalt och måste kastas.
 8. Källsortera. En självklarhet.
 9. Återvinn. Behöver du verkligen köpa nytt soffbord? Det kanske räcker med att måla om.
 10. Skippa läsk och vatten på flaska. Investera i en sådan där bra maskin där man kan fixa det själv.
 11. Gör egna återanvändbara sminkpads. Själv har jag virkat (Se mönster här )Vill man inte virka kan man klippa ut av en gammal handduk. Tänk då på att zichzacka kanten. Sminkpads
 12. Byt till LED-lampor. Drar mindre energi.
 13. Bli en hejare på matlådor. Släng inte rester från kvällsmaten utan ta med dessa till jobbet dagen efter.
 14. Vackert väder? Torka tvätten ute.
 15. Handla ekologisk mat. Försök att välja ekologiskt nästa gång du handlar.
 16. Hitta ditt lokala bibliotek eller välj ljudböcker.
 17. Handla ekologiska och icke djurtestade hygienprodukter. 
 18. Dags att förnya garderoben? Kolla om du kan hitta ekologiska eller klimatsmarta kläder.
 19. Ta med tygpåse till affärerna. Sluta använda plastkassar.
 20. Köp avfallspåsar som gjorda av tunnare plast.
 21. Ät mat efter säsong. 
 22. Lämna möbler, böcker m.m till loppis. Det kan vara någon som söker just det du inte behöver längre.
 23. … handla själv på loppis.
 24.  Sätt en lapp med ”Ingen reklam tack” på brevlådan. 
 25. Återanvänd massor!! Spara glasburkar, presentaskar mm och återanvänd detta vid behov.
 26. Blir expert på storkok. När du ändå värmt upp ugnen eller spisplattan kan du lika gärna görs storkok. Frys in i portionsförpackningar så spar du tid en annan dag.
 27. Odla dina egna grönsaker och frukter. Har du trädgård eller balkong har du goda möjligheter att odla. Då har du även full kontroll och kan välja att odla ekologiskt.

Fortsättning följer…